Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

Böjda skedar och blöta berg

1 Dec , 2011, 18.10 Robert Lemberg

 

Uri Geller har besökt Borgå, böjt skedar och fått klockor att gå. Med tankens kraft naturligtvis. Geller är en godbit för skeptikern, men jag ville syna honom ur den kristna trons synvinkel. Tänk positivt är Geller huvudärende enligt honom själv. Hur skall vi förhålla oss till det?

Som lätt pessimistisk av naturen brukar jag irriteras av hurtfriska tänk-positivt-entusiaster. Som om nu små och stora bekymmer skulle lösa sig bara genom att man tänker positivt. Dessutom fäller man lätt en moralisk dom över dem som faktiskt lever under svårigheter och problem genom att bara uppmana dem att tänka positivt. För att inte tala om dem som lider av nedstämdhet och depression. Det är som att säga: ”Lyft dig i håret”. Föga uppmuntrande.

Tänk-positivt-ideologin har blivit något av en religion. Tala inte om problem, tala om utmaningar. Tala inte om konflikter, tala om möjligheter. Om du tänker positivt och ser framför dig det mål du vill nå eller den förändring du vill åstadkomma, så når du det. Allt är möjligt för dig!

Men är det klokt att utse tänk-positivt-ideologin till en konkurrent till kristen tro? Är det klokt att ta strid med ideologin och kritisera den? Eller handlar det här om samma sak som tron, fast med andra ord?

Jag menar, det fanns en annan jude som sade: Allt förmår den som tror. On ni har tro så stor som ett senapsfrö, kan ni säga till det här berget: Kasta dig i havet. Det kommer att ske. Den juden böjde inga skedar, däremot gav han syn åt blinda och hörsel åt döva. Han botade sjuka och uppväckte döda. Handlar det här om samma sak, fast med andra ord?

Bibeln är full med löften om vad Gud kan göra för att väckas vårt hopp. Vi uppmanas till bön ständigt och jämt och att öva oss i tro. Gång på gång påminns vi om att kärleken är det viktigaste, kärleken till Gud och medmänniskan. Tro, hopp och kärlek är kardinaldygder.

Är inte det här positivt tänkande så vad är det då? Men här förutsätts också en andra part utom jag själv, Gud. Och då blir det ändå en lite annan sak.

, ,

Läs också

En kommentar

  1. Johan skriver:

    Vilket bra inlägg! Jag vill inte låta nedlåtande mot dagens aktiva i kyrkan, men det är sällan dessa vågar tala ideologi eller ens tro. Du verkar vara en frisk fläkt, utan dessa nedbrytande, relativiserande floskler som svenska kyrkans präster (i Sverige alltså) antagit som ny religion.

    Det är i Finland man ska söka om man vill ha substans och tradition, uppenbarligen. Fortsätt så!

Kommenteringen är stängd.