Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

Jag lutar åt två församlingar

17 Jun , 2012, 15.37 Robert Lemberg

 

Jag lutar åt två församlingar i Lovisanejden, en svensk och en finsk. Tanken är ingalunda ny. Den lösningen är den klart vanligaste i trakter med två språk. Men med rätt goda erfarenheter från en tvåspråkig Pernå församling, är lösningen inte självklar. Det ligger ju också ett stort värde i de små församlingarna, en närhet och en identitet som är svårare att åstadkomma i ett större sammanhang.

Men om det nu är så att resurserna minskar med en summa motsvarande en tjänst per år i hela vår samfällighet, hur skall vi då gå vidare? I våra små församlingar betyder bortfallet av en tjänst att ett helt arbetsområde faller bort. Hur skall vi klara oss utan ungdomsarbete i framtiden, eller barnarbete eller diakoni, eller musik? Skall vi bita oss fast vid den egna lilla församlingen till priset av ett allt mer haltande församlingsarbete? Nej, vi måste söka andra lösningar.

Visst förlorar vi något om vi slår samman våra små församlingar. Men vi vinner också något. Vi kan arrangera församlingsarbetet så att det betjänar hela det område som ligger inom församlingarnas gränser. Sådant som nu inte är möjligt för en liten församling kanske då kan förverkligas då det finns större resurser. Men det är klart: Med minskad personal gör vi totalt något mindre församlingsarbete, hur vi än vänder på steken.

Ur språklig synvinkel är det viktigt att svenskan garanteras i våra församlingar. Modersmålet är också trons modersmål. Borgå stift har sedan 1923 varit garanten för ett svenskspråkigt kyrkoliv. Det svenska stiftet, den svenska biskopen, det svenska prosteriet och den svenska församlingen är den struktur som håller samman det svenska i vår kyrka. I detta nu finns det två enspråkigt svenska och två tvåspråkiga församlingar med svenska som majoritetsspråk öster om Borgå: Lappträsk, Lovisa, Liljendal och Pernå. De hör alla till Borgå stift och till domprosteriet. Den samhörigheten skall vi inte äventyra.

Jag börjar bli övertygad om att en svensk och en finsk församling bäst skulle betjäna vardera språkgruppen i Lovisanejden. Ingenting hindrar ju att församlingarna vid behov skulle samarbeta.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.