Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

Offra en häst!

25 May , 2011, 05.49 Robert Lemberg

 

Länge var det mycket manligt i kyrkan, nästan 2000 år. Jag menar manligt på de poster där man predikar och drar upp riktlinjer för kyrkan. I kyrksalarna är det kvinnligt. En majoritet av dem som lyssnar till predikan och som deltar i församlingens verksamhet är kvinnor. Varför är det så?

Efter att kyrkomötet öppnade prästämbetet för kvinnor har förhållandet kvinnor-män sakta förändrats. Kvinnorna har blivit flera och det finns församlingar i vårt stift där majoriteten av prästerna är kvinnor. Nå, det är väl inte värre än de tider då prästerna i församlingarna var bara män, och det varade som sagt rätt länge.

I detta nu lär kvinnorna vara i majoritet i de teologiska fakulteterna i vårt land. Omkring 60% av dem som inleder sina teologiska studier är kvinnor. Småningom blir männen bristvara bland församlingarnas medarbetare. Månne prästämbetet allt mera börjar räknas till de vårdande yrkena i vårt samhälle som männen undviker för att kunna jobba med pengar och teknik i stället?

Vad händer då med de prästkandidater som inte accepterar kvinnor som präster? Det funderade stiftsfullmäktige över här om veckan. I dagens läge kan en man inte bli prästvigd om han vägrar samarbeta med kvinnliga kollegor. Det är en fråga om arbetsskydd och om sakligt bemötande på arbetsplatsen. Kyrkan kan inte vara en arbetsplats där en del av arbetstagarna underkänner andra arbetstagare.

Beklagligt är förstås att en del dugliga prästkandidater är uteslutna från möjligheten att tjäna sin kyrka. De väckelserörelser som dessa prästkandidater kommer ifrån är också besvikna och känner sig utestängda från kyrkans liv. Också med den prästbrist vi har skulle nya prästkandidaters insats vara välkommen. Men hur skulle en del präster kunna tillåtas köra på vänster sida och man annars har högertrafik?

I en av talarna på stiftsfullmäktige vädjade till de konservativa: Eftersom vi inte kan vrida tiden tillbaka till tiden före 1988. Acceptera då att det är som det är. I schack måste man ibland offra en häst för att vinna något annat. Lämna frågan om kvinnliga präster och kom med och bygg kyrkan i stället. Offra en häst och vinn ett kungarike!

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.