Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

Bubblan som sprack

27 Jul , 2011, 08.52 Robert Lemberg

 

Jag antar att de flesta, liksom jag, genast antog att sprängattentatet i Oslo hade utförts av islamistiska terrorister, ända tills skjutningarna på det socialdemokratiska ungdomslägret blev kända. När attentat utfördes på 70-talet var det oftast krafter från den yttersta vänstern som var skyldiga. Men nu, liksom i Oklahoma i USA, var det från höger slaget kom. En ideologi driven till sin spets blir farlig. I något skede kommer de otåligaste att skrida till åtgärder, när spänningen mellan hur saker är och hur de egentligen borde vara blir för stor.

Spänningen mellan den ideala verkligheten och det som vi ser och upplever ökar inte bara när samhällsutvecklingen går åt ett oönskat håll. Spänningen ökar också då en människa lever i en bubbla utan levande kontakt med sin omvärld. Då skapar man en egen verklighet. Ironiskt nog kan internet isolera den användare som bara står i kontakt med likasinnade. Genom internet är det ju möjligt att hitta själsfränder och tillsammans med dem skapa en förvrängd verklighetsbild och fiendebilder som passar till den.

Att gärningsmannen i Norge kallar sig för kristen och vill försvara kyrkan känns inte smickrande. Mot bakgrund av hur centralt kärleksbudskapet är i kristen tro är påståendet absurt. Men om man uppfattar kyrkan och kristendomen som Europas själ, och man med alla medel vill bevara Europa från islamistiskt inflytande, då kan man kanske förstå tanken. Religion skall med religion fördrivas. Det finns ju också en lång islamfientlig historia i Europa – för att nu inte tala om korstågen. Den dåtida kyrkans roll är ingenting man är stolt över.

Man talar ibland om att ta sitt förnuft till fånga, som om det ensamt skulle garantera ett gott handlande. Planen på ett bombattentat i Oslo kombinerat med masskjutningar av socialdemokratiska unga var ett resultat av en sjuk men inte förvirrad hjärna. Tvärtom krävde dådet år av planering och förberedelse. Rationalitet och logiskt tänkande garanterar inte i sig godhet. Också nazisternas dödsmaskineri var rationellt och noga genomtänkt.

Därför behövs kristen tro och kyrka för att i samarbete med alla goda krafter påminna om medmänsklighetens och kärlekens grundläggande betydelse. Vårt samhälle är inte ett abstrakt ideologiskt bygge, utan en gemenskap mellan människor.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.