Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

Retas fåglar?

23 Aug , 2011, 07.25 Robert Lemberg

 

Som kyrkkaja har man många möjligheter att studera fågellivet. I sommar har jag sett två fall av ofredande, alltså från andra fåglars sida. Tidigare har jag väl trott att fåglarna är ganska reko typer. Visst, de stora och snabba äter ibland de små och långsamma, men så är det ju i naturen. Men att fåglar direkt pottas med varandra visste jag inte.

I två fågelholkar bodde i somras svartvit flugsnappare. Föräldrarna flög oavbrutet fram och åter för att mätta de pipande ungarna i holken. Men så uppenbarar sig en hackspett, en ruskig typ med fjäderdräkten i oordning. Den börjar flyga från holk till holk och hacka ursinnigt på holkarna till flugsnapparnas förskräckelse. Från den ena holken lyckades hackspetten sprätta loss skyddet av faner kring öppningen. Föräldrarna vågade sig inte till holken när hackspetten var där och ungarna pep hjälplöst. En morgon var holkarna tysta och inga fåglar syntes till i närheten. Blev ungarna flygga under natten och stack iväg, eller svalt de ihjäl?

Ute till sjöss blev jag igen vittne till mobbning. Doppingar finns det ganska gott om i Pernå viken. Det verkade som en dopping väckt några tärnors misshag. Jag såg tärnorna hänga i luften för att då och då göra utfall mot en stackars dopping. Varje gång den dök upp hade den en svärm tärnor i nacken. Tärnorna skrek och stojade och verkade ha omåttligt roligt när de jagade doppingen ner under vattnet gång på gång. Jag vet inte hur leken slutade. Doppingar är ju gjorda för att kunna dyka så kanske den klarade sig.

Människor brukar ju mobba varandra, men fåglar? Jag har sett svanar slåss på liv och död. Det ser dramatiskt ut, men har ofta med revir att göra eller att det finns en hane för mycket. Men kan fåglar pottas med varandra för blotta nöjet att retas? Så ser det ut för en semesterledig kyrkkaja.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.