Robert Lemberg i Pernå bloggar om två världar

Okategoriserade

På jakt efter gudstjänstens grundvärden

19 Sep , 2011, 14.03 Robert Lemberg

 

Ett projekt är på gång i våra trakter. Vi synar gudstjänsten och vårt förhållande till den. Vad är en gudstjänst? Varför firar vi den? Gudstjänst har firats hos oss åtminstone sedan 1300-talet. Vad är det för en tradition vi för vidare? Vilka grundvärden ligger i botten?

Från Pernå församling deltar fyra personer i en stiftsomfattande utbildning, två präster och två församlingsbor. Från andra församlingar i stiftet deltar också både församlingsmedlemmar och anställda. En utbildning pågår nu i Österbotten och en skall inledas på Åland. I Nyland har man varit tvungen att dela på gruppen för att den är så stor. Intresset för gudstjänsten är överraskande livligt.

Gudstjänstförnyelser har vi varit med om med jämna mellanrum, nu senast vid millennieskiftet då vi fick nya handböcker. I samband med förnyelserna har vi fått nya formulär och ny mässmusik. Det är bra, men det löser inte gudstjänstens kris. Samtidigt som gudstjänsten förnyats har deltagandet sakta avtagit. Man verkar inte öka gudstjänstdeltagandet med förändringar i gudstjänstordningen.

Just nu intervjuar gudstjänstgruppen olika grupper på församlingens område. Frågan gäller vilka grundvärden man ser i en god gudstjänst. Alla har någon erfarenhet av en gudstjänst. Förhoppningsvis har de flesta också erfarenheter från en bra gudstjänst. Vad var det som var bra? Och för att borra vidare: Vad var det i musiken eller predikan eller nattvardsfirandet som var bra? Då landar vi ofta på ett plan där vi känner igen grundvärden som gemenskap, glädje, högtidlighet, ärlighet.

Projektet med gudstjänsten är inspirerande, kanske därför att vi tvingas fråga oss själva vad som är värdefullt och fint i gudstjänsten. Vi börjar inte från utsidan och möblerar om i gudstjänstordningar, utan inifrån. Vilka grundvärden upplever vi i gudstjänsten? Och om vi inte upplever några grundvärden där, måste vi fråga oss vad som är fel. Hur kan vi återupprätta vår gudstjänst så att den blir en meningsfull och livsstärkande gemenskap?

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.